«Frenemy» – er nettgigantene en venn eller en fiende?

Facebook er nyttig, men ikke vær naiv. Lær av Mark Zuckerburg; bli en nerd.

For Facebook er blant de viktigste premissleverandørene for mediebransjen. Og da er det vel også greit å vite noe om hva de jobber med som vil få betydning for oss.

Årets sosiale medier-navn 2015 og utviklingsredaktør i Adresseavisen, Ingeborg Volan, forteller, tipser og undrer i retning av et svar i sitt foredrag “Facebook i framtida”.

Ingeborg Volan bruker ordet “frenemy” om nettgigantene og deres posisjon og rolle i media.

 

Internasjonal regulering må til
Volan bruker ordet “frenemy” om nettgigantene. Ordet er en sammentrekning av de engelske ordene “friend” og “enemy”, og forklarer posisjonen nettgigantene har i dagens media. De kan fungere som nyttige venner, men kan også være en fiende.

– Facebook har ikke en Vær Varsom-plakat, og det er nifst at disse danner den offentlige opinion og er med på å sette dagsorden uten at vi vet hvilke verdier og verdiladninger som ligger bak, sier hun.

For nett-tjenesten forteller oss hva vi skal tenke på og bry oss om, men på hvilket verdigrunnlag?

– Vår bruk av Internett har kommet mye lenger enn lovgivingen har, og nå tenker jeg det trengs en slags regulering, et slags FN-traktat, om hvordan informasjon reguleres i en global verden, forteller utviklingsredaktøren.

– Vi må finne ut hvordan vi kan regulere denne utviklingen som går så fort. Vi må bli enig om hva som er forventet som minstestandard, og det må vi gjøre sammen. Det tror jeg er viktig, fortsetter foredragsholderen.


Vi må lære av Mark Zuckerburg
I følge en undersøkelse utført av Ipsos MMI har omlag 3,7 millioner nordmenn en profil på Facebook. 9 av 10 er innom daglig. Det er tydelig at Zuckerberg har gjort og gjør noe riktig.

– Jeg tror vi må være litt kyniske å gjøre som nettgigantene for å holde brukeren hos oss. Her kan vi lære av Zuckerburg.

Han har lært oss det, at man må tenke strategisk på hvordan man bruker de ulike plattformene.

– Også tror jeg unikt innhold blir viktigere, og at man må produsere noe som får mottakeren til å tenke at “dette ville ingen andre enn Adresseavisa gjort”. Det gjør at de vil komme tilbake, avslutter hun.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *