Øystein Bogen på Hauststormen: – Har aldri vært mer redd Putin

Med nærmere 20 års arbeid i Russland sier utenrikskorrespondent for TV2 Øystein Bogen at vi har større grunn til å frykte Vladimir Putin nå enn tidligere.

– Det siste måneden har statlige medier i Russland pisket opp en ekstrem atomfrykt blant befolkningen. Parallelt med dette er har det blitt gjennomført en av tidenes største sivile øvelser. Over 40 millioner russere ble testet hvor raskt de kunne komme seg til tilfluktsrom, sier Øystein Bogen.

Bruker nye måter å føre krig på

Journalisten svarte et klart ja til sitt eget spørsmål under foredraget “Har vi grunn til å frykte Putin”. Bogen har vært korrespondent i Russland siden 1999. Han mener forholdet mellom USA og Russland er verre nå enn i mange perioder under den kalde krigen.

imgp8751– Noe av det som kan få størst konsekvenser er hackervirksomheten som har foregått mot det demokratiske partiet, og mot valgdatabasene før det amerikanske valget. Amerikanske myndigheter har sagt at de har bevis for at det er Russland som står bak angrepene, og forbeholder seg retten til å svare på den måten de ønsker. Her har man en situasjon som kan føre til både det ene og det andre, sier Bogen.

De siste årene har det vært utført flere cyberangrep mot blant annet Sverige, Tyskland og USA. Et eksempel var eksplosjonen på det kjemiske kraftverket  “The Columbian chemical plant” i 2014.

Sosiale medier var fylt med blant annet videoer og twittermeldinger om eksplosjonen, og det ble hevdet at terrorgruppen IS sto bak. Mange innbyggerne i Louisiana fikk en melding om eksplosjonen, noe som skapte kaos i flere timer. I virkeligheten hadde det ikke vært noen eksplosjon. Rapporter i senere tid har konkludert med at hackingen kommer fra det som kalles trollfabrikken i St. Peterburgh i Russland.

– I trollfabrikken jobber det mellom 600 og 800 personer som lager propaganda for å fremme Vladimir Putin og hans politikk, sier Bogen.

 

Viktig at norske journalister er kritisk til Russland

Bogen mener det er viktig at norske journalister skriver kritisk om Russland og finner ut hvem talerørene for Putin er.

– I Finland har Jessica Aero dokumentert flere kritikkverdige forhold i Russland. I etterkant har hun blant annet opplevd trusler, oppfordring til vold og falske rykter. Mange av ryktene kommer fra finske Johan Bæckmann som alltid snakker Putins sak. Personer som han er det viktig å avdekke for å kunne beholde den frie og uavhengige pressen, mener Bogen.  
imgp8740

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *