Journalistutdanning er viktig

Mediebransjen nedbemannes som aldri før og konkurransen om de faste stillingene er stor. Likevel tar flere journalistutdanning. Under debatten ”Er det noe vits i å bli journalist” ble det debattert rundt hvorvidt utdanningen bør endres. 

– Jeg ville ikke ansatt meg selv basert på min journalisterfaring, sier journaliststudent ved Universitetet i Bergen, Anne Sofie Lid Bergvall.

Hun vektlegger hvordan utdanningen hennes har hatt for mange mangler – både innen presseetikk, journalistiske verktøy og spesialisering innen ulike fagområder.

– Vi må være tydeligere på identitet. Vi som studenter må i løpet av studietiden få et inntrykk av hva en journalist egentlig er. Hva er forskjellen på oss og de som skriver en blogg?

Trude Furuly er leder i NJ Student og journaliststudent ved Høgskulen i Volda. Hun er fornøyd med at Høgskulen har lagt opp til mye praksis, noe som har gitt henne et innblikk i hvordan det er å jobbe når hun kommer ut. Men mangler finnes det i Volda også:

– Jeg saver at vi er bedre på felter som for eksempel økonomi. Dette er viktig og noe de færreste journalister dessverre ikke er så gode på.

 

Må ikke glemme hva dette handler om

Ved siden av studentene stod også professorer for begge utdanningsstedene; Svein Brurås fra Høgskulen i Volda og Astrid Gynnild fra Universitetet i Bergen. Brurås forklarer at utdanningen i Volda er en blanding mellom gammelt og nytt. De prøver blant annet nye dokumentarfag, men de vil likevel ikke gi opp de gamle, klassiske journalistike ferdighetene.

– Det er viktig at vi ikke glemmer hva dette handler om. Det er viktig at studentene får inn det samfunnsfaglige – de må for eksempel kunne presseetikk og søke innsyn.

For Universitet i Bergen er situasjonen spesiell der dagens utdanning skal legges ned og flyttes til det nye  Media City.

– Utdanningen vår er i en helt ny utvikling. Vi er på vei inn i en ny fase og skal spesielt vektlegge digitale verktøy og større emner, sier Gynnild.

Som svar til studentene mener hun at den som er engasjert nok får det til. Hun kjenner flere studenter som tar spesialiserende fag ved siden av journalistutdanningen.

 

Er det vits å ta utdanning?

Fra bransjen var sjefsredaktør i BT, Øyulf Hjertnes med i panelet. Han understreker at man må ha praksis for å få jobb hos dem.

– Det man ikke trenger er en med utdanning innen mange forskjellige fag som ikke har skrevet et eneste ord. Siden jeg begynte stillingen min i 2003 har vi ikke ansatt noen uten skolering eller praksis.

Han påpeker også at man ikke må ha årevis med erfaring. Det er fullt mulig for praktikanter å få jobbe, der de får rom til å øve seg på og at de lærer mye av miljøet i redaksjonen.

 

Brurås påpeker også hvordan utdanning er viktig for en redaksjon.

– Det er en kjent sak at ikke alle journalister har utdanning. Likevel er dette viktig, der de med utdanning vil være med på å løfte kulturen i redaksjonen. Nivået blir høyere der noen da har vært innom viktige journalistiske prinsipper.

Han påpeker også at det er viktig at bransjen er tydelig mot utdanningsstedene på hva de ser etter hos praktikantene.

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] fremheve samfunnsoppdraget og presseetikken. Her kan du lese Journalistens referat fra debatten. Og her er en sak på Hauststormens egen […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *