Podkastingsfenomenet begynte med «Serial», en amerikansk podkastserie ledet av journalisten, Sarah Koenig fra USA. Serial var en podkast som tok for seg en krimsak, som ble fortalt gjennom flere epiosder. Serien ble en enorm suksé over hele verden, og inspirerte produsenter over hele verden, også i Norge. Allerede året etter landserte VG og Rubicon «Uløst». Uløst fikk over 100 000 lyttere per episode, og er i dag av mange sett på som starten på podkast-Norge.

Skrevet av: Heather Ørbeck Eliassen

Podkast-Norge gikk raskt fra 2 podkastserier (før 2014) til 26 nye podkastserier med oppstart i 2015. I dag (november 2016) spilles det inn podkaster over hele Norge, og det blir bare mer og mer populært, forteller Ragnhild.

Ragnhild Fjellro jobber ved Institutt for medier og kommunikasjon, UIO. Hun tar i dag en doktorgrad der hun forsker på podkasting.  I dag holdt hun podkast-kurs på Haustormen.14800266_10154131096539091_96673824_o

– Podkast likner på mange måter på radio, men hovedforskjellen er at i podkaster har du med deg lytteren fra første stund, det har du ikke nødvendigvis i radio.

Ragnhild presiserer at dersom man vil lage en podkast må man være veldig klar over at de første sekundene er utrolig viktige. Hvordan du lager anslaget vil ha stor betydning for podkasten. Hun anbefaler derfor alle å sjekke ut podkasten «The living room», en podkast hun er veldig imponert over, for å hente inspirasjon til anslag.

Videre i dette foredraget legger Raghild frem sine tips og råd til både eldre og unge som ønsker å lage podkaster.

Raghild har valgt å dele podkast-Norge fire ulike sjangre:

 • Samtalepodkasten
  • Haram & Hegseth
 • Krimpodkasten
  • Serial & Uløst
 • Magasinpodkasten:
  • MakeupMalin
  • Det er en reporter i studio som har gjester.
 • Portrettpodkasten
  • WTH med Marc Maron
  • Alt du sier er feil, Espen

14812906_10154131095999091_271797559_o

Ragnhild begynte i RadiOrakel i 1992, og har siden den gang hatt et elskforhold til radio. I dag har hun fått det samme forholdet til podkasting, og har derfor mange råd til de som vil lage podkast i Norge.

TIPS: RÅD: 1: TENK SOM FEATUREJOURNALISTER

 1. Man skal fortelle sannheten, men man kan godt pynte litt på den. Legg gjerne på lydeffekter, samt tenk dramaturgi og stemmebruk.
 2. Fortell en historie fra et subjektvt perspektiv, fortell om det private. Det er noe med «jeg-et» som gjør podkasten levende.

Ragnhild trekker frem Harm og Hegseth som to verter som velger å være fortrolige.

– De snakker på en måte som gjør at man som lytter føler at man kjenner dem.

RÅD: 2 VÆR FORTROLIG.

 1. Snakk til lytteren som om lytteren er en venn. Husk at man er friere som podkastvert enn som radiovert. Man bør være personlig, fortrolig, privat og oppriktig.
 2. Vil man nerde på noe, så kan man gjøre det, men unngå å bli en som glir ut av en rolle. Man vil ikke være en som har forberedt seg, ergo en som skal performe. Sitter man med distanse og avstand, så kan lytterne like gjerne dra på en forelesning.
 3. Husk også å alltid ha et bevist forhold til mikrofonen.

RÅD 3: TA DITT STANDPUNKT

 1. Det krever mot og selvsikkerhet for å kunne ta et standpukt, men våger man å spille ut, våger man å si det en mener, så kan man oppnå konflikt, friksjon og liv. Dette skaper en mer levende podkast.

RÅD 4: BEDHOLD FEILEN.

 1. Feilen skaper autensitet. Historien blir dypere, og man føler som lytter at man får være med på noe helt spesielt.

RÅD 5: SKAP BILDER

 1. Bruk konkrete detaljer i skildringen. Lytteren skal kunne se det den hører foran seg.
 2. Dersom man snakker med kilder, er et tips å sette bind rundt kilden, dette stenger ut alle andre inntrykk. Still så kilden konkrete spørsmål som: Hva lukter det? Hva ser det ut som? Hva hører du? Hva ser du?

RÅD 6: DVEL VED SIDESPOR

 1. GULL KAN OPPSTÅ

En podkast som er flinke til dette er «The mystery show»

RÅD 7: VÆR GREI MOT FANSEN

 1. Podkastlytterne er annerledes enn radiolytterne. For det første er de mer dedikerte, de følger ofte podkasten på flere ulike platformer, i tillegg liker fansen ofte å namedroppe. Derfor er det viktig å ha kontakt med lytterne på facebook. Legg ut bilder og videoer, og informer lytteren om hva som skjer.
 2. Det er også viktig å svare lytterne.
 3. Sist, men ikke mist. Forsøk å kom ut jevnlig. Uten forutsigbarhet vil man miste følgere.

Et siste nøkkelord for deg som vil lage podkast, er å være obs på lydkvaliteten.  Skaff deg et redigeringsprogram, og sørg for at lydnivået er jevnt hele tiden.

– STØY ER DEN VERSTE FIENDEN.

14812906_10154131095999091_271797559_o

Utstyrsliste:

 • God mikrofoner ( og headset)
 • Et lydtett rom (studio)
 • Lydredigeringsprogram
 • Feks. audacityteam.org
 • Publiseringsprogram
 • (feks podbean.com eller soundcloud)

– Hvis du har penger, kjøp det. Hvis ikke, lån det!

Ragnhild Fjellro – stipendiat

Institutt for medier og kommunikasjon, UIO

ragnhild.fjellro@media.uio.no