Heia lokaljournalistikk og de nære sakene

Redaktørene for Kvinnheringen og Sogn avis synes det er viktig å vise lokalsamfunnet at de virkelig brenner for å fortelle historiene deres.

Det oste både stolthet og entusiasme av de to redaktørene Thomas Bruvik og Jan Inge Fardal, under foredraget ”Slik gjorde vi det med Kvinnheringen og Sogn avis” på Hauststormen denne lørdagen, hvor de fortalte om hvorfor og hvordan avisene fortsatt lever, midt i stormen av nedleggelser av lokalaviser og nedbemanning i bransjen.

Kåret til årets lokalavis

Sogn avis består av en liten redaksjon på kun 16 stykker. Avisen har ikke vært særlig kjent utenfor Sogn og Fjorande før i 2015, da de vant den gjeve prisen for beste lokalavis.

– Jeg ble veldig stolt, smiler Fardal, som mener avisen er et utrolig viktig debattorgan i Sogn.

Det kan være utfordrende for journalister å grave frem saker som angår lokalsamfunnet rundt de. Fardal mener de ikke kan være redd for å gå inn i for eksempel sensitive asyl og barnevernssaker.

– Vi må dekke de sakene folk er opptatt av og vise lokalsamfunnet at vi er bryr oss om det som angår nettopp dem, sier Fardal, og slenger på at det også er viktig å bære arbeidet de gjør med stolthet, slik at folk får tillit til det de gjør.

Dekningen av Trippeldrapet på ekspressbussen mellom Tyin og Årdal i 2013, gjorde at avisen fikk mye oppmerksomhet. Sogn avis var de første på saken og har fått mye skryt for hvordan de håndterte situasjonen i forhold til at lokalsamfunnet kunne leve videre den brutale hendelsen.

Teller ikke klikk
Sogn avis ønsker å være en avis som viser lokalsamfunnet at de virkelig brenner for å fortelle folks historie, og at klikksaker, er noe de rett og slett ikke bryr seg om.

– Vi skal være unike og vil ikke skrive ting andre allerede har skrevet, understreker Fardal.

Måtte bli mer vågale
Lokalavisa Kvinnheringen har de senere årene fått mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Men ikke før i 2012 hadde avisen vunnet en eneste pris, noe de synes var surt. Men hva gjorde de?

– Første bud var jo selvfølgelig å delta, men vi dyrker også en del galskap, ler redaktør Thomas Bruvik.

Redaksjonen bestemte seg for å melde seg på alt som gikk an å melde seg på, samt så etter nye måter å forme innholdet sitt på. De kom frem til at de rett og slett måtte slenge seg rundt å være mer vågale.

– Vi bruker en del plass på sære saker, blant annet hadde vi nylig en om verdens eldste ku, forteller Bruvik, men samtidig understreker han at de er opptatt av å skrive saker av kvalitet og fortelle viktige historier som har betydning lokalt.

Stilige bilder, kreative uttrykk og fiffige overskrifter pryder samtlige sider fra Magasinet Kvinnheringen, som redaktør Thomas Bruvik stolt viser frem. Det er tydelig at her blir det lagt vekt på det visuelle.

– Det er viktig at vi leverer bra på alle måter, både på papir og nett. Vi må ikke stoppe opp, men hele tiden fortsette å utvikle oss, sier redaktøren av magasinet som nylig fikk 500 nye abonnenter på nettutgaven sin.

Kvinnheringen har nå klart å høste inn en del priser, blant annet for Europas beste lokalavis 2015.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *