Fem tips til god datajournalistikk

I et hav av tall, statistikker og overflødig informasjon, kan det være vanskelig å holde følge og få med seg de viktige detaljene. Her får du fem tips av Sunnmørsposten til hvordan du kan lage god datajournalistikk, som er enkel og oversiktlig å forstå.

Liv Jorunn Håker Ottesen jobber som digital utviklingssjef i Sunnmørsposten, hun er grafisk designer og har bakgrunn fra reklamebransjen.

SMP Labs
I 2013 startet avisen Smp Labs, som er en plattform for datajournalistikk og visualisering. Ottesen sier det er en relativt liten redaksjon, men som har fått til ganske mye i forhold til sin størrelse. Etter å ha blitt inspirert av de store mediehusenes kreative løsninger når det kommer til datajournalistikk, ville de også prøve seg.

– Vi liker å yppe med de som er litt større enn oss, ler hun.

Redaksjonen har fått til mye på kort tid. Blant annet lagde de en visuell oversikt over hvor det var mest forsøpling på havbunnen i Norge, via Google Fusion Tables. De fulgte også Aksla saken i Ålesund og introduserte visuelt hva som skjedde på de ulike tidspunktene gjennom en tidslinje.

Ålesund brenner
Deres største prosjekt var ”Ålesund brenner” hvor de samlet alt om bybrannen på et og samme sted. Det var generelt lite informasjon å finne om Ålesundbrannen i 1904, noe som fikk redaksjonen til å ville gjør noe.

– Dette er jo en historie vi synes fortjente oppmerksomhet, sier Ottesen.

De lagde en interaktiv nettside, samt en app, hvor brukeren kan navigere seg rundt i Ålesund by, med en personlig guide på øret som forteller historien underveis ettersom hvor du beveger deg og hvilke plasser du kommer til.

Smp Lab vant blant annet en pris for dette prosjektet.

Hardt å komme i gang
Koding står ofte bak mange av prosjektene og Ottesen forteller at det tok tid å lære seg dette, men at det er verdt tiden det tar. Hun understreker også hvor viktig det er å tilpasse informasjon på en måte som gjør det enkelt folk folk å forstå og få en oversikt.

– Det gjelder å bryte det ned til helt spiselige deler, få det til å bli gøy å se på, forklarer designeren.


Her er tipsene fra Sunnmørsposten:

1. FINN DATA: Let gjennom data som kommunale rapporter, tall fra SSB Kostra, og skattelistene. Be om innsyn i dokumenter, let på nettet og bygg datasett selv. Det handler om å begynne et sted og sanke inn informasjonen.

2. FINN FOLKA – OG TID: Vær nysgjerrige, sett av tid til å lære, finn folkene som trengs til å gjennomføre prosjektet. Gjerne noen som kan skrive og med over snittet interesse for tall og litt statistikk. Skaff en designer som kan digital visuell historiefortelling og en utvikler med god forståelse for journalistikk.

3. FINN INSPIRASJON: Det er verdt å investere i konferanser. Noen eksempler er NICAR, som er en Internasjonal grave- og datakonferanse i New York og NODA som fokuserer på Nordisk datajournalistikk.

4. FINN VENNER: Bli kjent med folk i bransjen, på konferanser, kurs og lignende. Du kommer ikke langt uten et nettverk. Gjerne les blogger og lær av andre. Spør og snakk med folk dersom du står fast.

5. FINN PENGENE: Søke penger og midler er viktig. En kan søke for eksempel Fritt ord, Skattefunn, NJ, Nona sender også folk fra redaksjonene på foredrag og hos VRI (forskningsrådet) kan få en del støtte til forskning på prosjekt som er journalistisk rettet.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *